Anýz – Bedrník Anýz (Pimpinella anisum)

Jedná se o jednoletou rostlinu, která se v dnešní době pěstuje na Balkáně, Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku a také ji najdeme ve středomořských státech. Anýz se používá už od starověku jako koření a lék. Zralý anýz má velice aromatickou vůni a využívá se hlavně nálev ze zralých plodů, méně používaná je čistá silice z anýzu, ve které je hlavní složkou anetol. V případech silného předávkování silicí může dojít k otoku mozku a plic. Plody anýzu jsou tvarem podobné kmínu, přibližně 3 mm dlouhé žluté až zelenohnědé barvy s drsným povrchem.

Využití anýzu: 

– Využíváme většinou mleté plody zralé rostliny, plody využíváme v kuchyni i v léčitelství. V kuchyni je využití anýzu mnohostranné, využívá se při pečení pečiva, sušenek a perníku. Také se využívá při dochucování bílých či ovocných polévek, sladkých jídel, hruškového a jablečného kompotu. Špetka anýzu dokonale dochutí nakládanou červenou řepu či červené zelí. Labužníci zajisté najdou využití i při přípravě žampionů, ryb či pro dochucení masitých směsí. Z anýzu se také vyrábí likéry, používá se v čajových směsích či na potlačení nepříjemného zápachu některých jídel.

Léčebné účinky: 

– Anýz skvěle napomáhá a podporuje vykašlávání hlenů při nachlazení, také se již od starověku používá na potlačení nepříjemného zápachu z úst. Anýz napomáhá lidskému tělu s trávením a potlačuje nadýmání, zvyšuje tvorbu žluče a podporuje tvorbu mateřského mléka. Anýz se dá využít i při silných křečích žaludku a zabraňuje střevním katarům.

anyz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *