Domácí koblížky

Ingredience:

– 400 g polohrubé mouky (používáme co nejkvalitnější mouku),

– 150 ml vlažného mléka,

– 30 g droždí,

– 60 g másla,

– 60 g jemného krupicového cukru,

– 2 lžíce rumu,

– 3 žloutky,

– špetka soli,

– citronová kůra z jednoho citronu,

– olej na smažení,

– marmeláda či povidla na naplnění koblížků,

– moučkový cukr na posypání koblížků.

Postup přípravy:

– Připravíme si kvásek a necháme ho na teplém místě,

– utřeme máslo s cukrem do světlé pěny, pomalu vmícháme žloutky, přidáme kvásek, rum, sůl a citronovou kůru,

– postupně začneme přidávat mouku a zbytek mléka, těsto vypracujeme do hladké konzistence, tak aby se nelepilo,

– necháme kynout hodinu a půl na teplém místě, v průběhu kynutí těsto 2 x znovu prohněteme,

– vykynuté těsto vyklopíme na vál, který si předem posypeme moukou, těsto rozválíme na placku silnou přibližně 1 cm,

– vykrajovátkem na koblihy či obyčejnou sklenou vykrájíme z plátu kolečka, zbylé těsto znovu vyválíme a takto pokračujeme, dokud nevyužijeme celé těsto,

– vykrájené kolečka naskládáme vedle sebe a překryjeme je utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout,

– do nízkého, ale širokého hrnce si dáme rozehřát olej, zhruba 3 cm na výšku, tak aby koblížky při smažení plavaly,

– do rozehřátého oleje vložíme nakynuté kolečka těsta, 3-4 podle velikosti hrnce a hrnec přikryjeme skleněnou poklicí, aby nám koblížky pěkně naskočili,

– barvu koblížků kontrolujeme přes poklici, když jsou koblížky ze spodní strany usmaženy dozlatova, otočíme je a již bez poklice necháme dosmažit,

– koblížky můžeme plnit džemem pomocí zdobící pistole, nebo je jen potřít z vrchu a pocukrovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *