Estragon – Pelyněk estragon

Počet přečtení: 752 x.

Estragon, zvaný Pelyněk estragon je bylinka z čeledi hvězdnicovité. Je to trvalka dorůstající 50-110 cm. Většinou roste na březích řek jižní a střední Evropy a také v západní Americe. Od starověku se využívá jako léčivá rostlina a taky jako koření. Sušení pelyňku musíme provádět co nejrychlejším způsobem a teplota sušení nesmí přestoupit 35°C, v případě nedodržení těchto postupů bylinka hnědne a výrazně ztrácí chuť. Doporučuje se ji využívat v čerstvém stavu.

Využití pelyňku:

Nejčastěji estragon najdeme v kuchyni Arménů a Turků. Lístky estragonu mají kořeněnou, až hořko sladce výraznou chuť. Estragon se nejčastěji využívá k dochucení bylinkových másel, nádivek pro maso, drůbeže, omáček či nakládané zeleniny. Estragon si našel své místo taky při nakládaní do octů a či olejů, přípravě estragonové hořčice, v salátech a různých marinádách pro maso. Estragon pokrmu dodá pikantně trpkou chuť.

estragon estragon2 estragon3

Léčivé účinky:

Estragon používali už staré bylinkářky na zničení střevních parazitů jako jsou roupy či škrkavky. Léčivé účinky potlačují křečové bolesti při poruchách trávení, zvyšují chuť k jídlu, zlepšují trávení, podporují tvorbu žluči a mírně působí močopudně. V léčitelství se používá v sušeném i čerstvém stavu v malém stavu. Čerstvé výhonky estragonu byly vařeny v zelenině a takto podávané pacientům. Šťáva z estragonu je používána k dochucování nápojů, oslazuje dech a napomáhá klidnějšímu spánku.

Výhodné balení Bobkového listu zakoupíte kliknutím na obrázek či na odkaz: www.koreni.zabavnevareni.cz

Estragon

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *