Hovězí žebra na červeném víně

Ingredience: – pro 4 osoby

– 2-3 kg hovězích žeber,
– 1,5 l vody,
– 1 celer,
– 2 větší mrkve,
– 1 velká cibule,
– olej,
– větvička šalvěje,
– 2-3 bobkové listy,
– drcený pepř,
– sůl,
– 2 dcl červeného vína.

Postup přípravy:

– Cibuli, mrkve a celer si očistíme a nakrájíme na drobné kostky,

– omyté žebra osolíme, opepříme a v hrnci si rozpálíme olej,

– na rozpáleném oleji rychle restujeme žebra ze všech stran, ať se nám zatáhnou,

– po vytažení žeber dáme restovat do hrnce nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme ji změknout, poté přidáme cibulku, kterou restujeme do zlaté barvy,

– zlatavou směs zalijeme červeným vínem, doporučujeme používat víno, kterého se s chutí i napijete, takto bude Váš pokrm mnohonásobně lepší, přilijeme horkou vodu, přidáme šalvěj, koření a vše důkladně provaříme a zredukujeme,

– žebra si naklademe do připraveného pekáče a zalijeme je naší omáčkou přibližně do 2/3,

– pečeme v předehřáté troubě na 85°C přibližně 4-5, pomalým pečením dosáhneme jemnější a výraznější chuti masa, v případě, že spěcháte, můžete péct i na vyšší teplotu,

– během pečení žeber pravidelně žebírka poléváme zbylou omáčkou, šťávou v pekáči a případně dodáme teplou vodu,

– hotové maso vyjmeme z pekáče, vzniklou šťávu přelijeme do hrnce, kde ji dochutíme solí, pepřem a zredukujeme ji do požadované hustoty,

– žebra podáváme s bramborem a vařenou zeleninou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *