Hrachová polévka s toustem a křupavou cibulkou

Ingredience: – pro 4 osoby

  • půl balení hrachu
  • kořenová zelenina ( doporučujeme 1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru)
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej

Postup přípravy:

– probraný hrách si propere v sítku a necháme jej nejlépe přes noc namočený, druhý den ho dáme vařit s jemně osolené vodě tak, ať je všechen hrách potopený ve vodě, vaříme až do měkké konzistence,

– na oleji si lehce restujeme na drobno nakrájenou  jednu cibulku, česnek a nejlépe nastrouhanou kořenovou zeleninu,

– ve chvíli, kdy nám začne zelenina hnědnou, podlijeme ji připravenou vodou a pár minut povaříme, dokud zelenina není měkká,

– uvařený hrách rozmixujeme tyčovým mixérem či propasírujeme přes sítko, při pasírování se zbavíme někdy otravných slupek hrachu, do takto připravené směsi vlijeme uvařenou zeleninu, množstvím přilité vody ze zeleniny si určíme výslednou hustotu polévky,

– hrách se zeleninou opět promixujeme a tím dosáhneme hladké a krémovité konzistence polévky,  polévku dochutíme solí, pepřem a majoránkou,

– servírujeme s opečeným toustem, který zakápneme lehce pár kapkami oleje a křupavou cibulkou,

– křupavou cibulku máme připravenou za pár minut, v rendlíku si dáme rozpálit vyšší vrstvu oleje, cibuli nakrájíme na kolečka a obalíme ji v mouce smíchanou s pálivou paprikou, v případě, že se nám cibulka nechce obalit, stačí ji lehce navlhčit vodou, poté do křupavého stavu smažíme v rozpáleném oleji, po vytažení necháme cibulku na papírové utěrce okapat, tím se zbavíme přebytečného tuku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *