Koření – 1. díl seriálu o koření

Původním domovem koření je dálný východ. Koření provází člověka už od nepaměti a národy jako jsou Egypťané, Číňané, Féničané nebo Římané znali účinky koření na léčení lidských neduhů. Velkou úlohu měly na rozšíření různých druhů koření plavby Marca Pola, kdy se stali  Španělé a Portugalci významnými obchodníky na trhu s kořením. Když Portugalci objevili Molucké ostrovy nazývané Ostrovy koření, stali se monopolními dodavateli koření na více než 100 let. Holanďané a Angličané ovšem nechtěli ztratit svůj vliv na trhu s kořením a tak různé druhy koření začaly pěstovat i v jiných exotických zemích. Dnes nám možnost cestovat, poznávat národní kuchyně a zvyky různých zemí nabízí nepřeberné množství jídel, které si po ochutnání na dovolené chceme odzkoušet i ve své kuchyní. Každá z exotických zemí je specifická určitým druhem koření.  Co je to koření?

Koření jsou obvykle sušené nebo jinak upravené části rostlin, které se vyznačující silnou a charakteristickou vůní a chutí. Specifické vlastnosti mají na svědomí obsažené látky v rostlinách, kterými jsou:

ALKALOIDY

Dusíkaté sloučeniny, které jsou ve vodě nerozpustné, působí na centrální nervovou soustavu a jsou to na jedné straně silné jedy, ale na straně druhé i účinné léky. Alkaloidy najdeme například v pepři, paprice, máku, atd.

GLYKOSIDY

V organismu podporují především vstřebávání minerálních látek, mají regulační vliv na srdeční činnost. Jejich významnou vlastností je, že se štěpí na cukr a jiné organické sloučeniny, které podporují činnost střev a současně chuť. Jde např. o hořčici, cibuli, křen, česnek, šafrán, jalovec, pískavice, puškvorec.

HOŘČINY

Podporují hlavně tvorbu slin a žaludečních kyselin, zároveň povzbuzují činnost lymfatických buněk v střevních stěnách, které hrají důležitou úlohu při vstřebávání bílkovin. Mají, jak už je patrno z názvu, hořkou chuť, která podporuje činnost žlučníku a jater. Do této kategorie patří mezi jiným: pelyněk, puškvorec, šalvěj, pomerančová kůra.

MINERÁLNÍ LÁTKY

Zařazují se mezi látky, které budují tělo, jsou důležitými stavebními látkami kostí a tkání. Nejvíce se nacházejí v plodech a semenech koření.

ROSTLINNÁ BARVIVA

Zlepšují vzhled potravin a zvyšují chuť k jídlu. Nejznámější koření s vysokým obsahem barviv je: šafrán, světlice barvířská, červená řepa, kurkuma a paprika.

SACHARIDY

Zásobují organismus energií, snižují záněty. Mezi nejznámější patří: skořice, zázvor, fenykl, kurkuma.

VONNÉ SILICE (éterické oleje)

Dodávají koření charakteristické a ušlechtilé aroma. Éterické oleje dodávají rostlině duši, potravině zase vůni a chuť. Povzbuzují trávení, omezují záněty v těle, působí baktericidně a jsou používány například jako aromatické složky prostředků na ošetřování ústní dutiny. Patří sem: koriandr, kmín, pískavice, badyán, muškátový ořech, hřebíček.

TŘÍSELNÉ SILICE

Mají svíravou chuť. Jsou to tříslové přírodní kyseliny ve vodě rozpustné. Mají antibakteriální účinek, působí proti krvácení a proti průjmům. Koření obsahující třísloviny se nemá dlouho vařit. Jsou to: tymián, bazalka, majoránka, saturejka, rozmarýn.

TUKY A OLEJE

Koření obsahuje tuky ve velmi malém množství, takže významně neovlivňují jejich celkovou výživnou hodnotu. Jsou hlavně v plodech a semenech.

koreni

Koření v pokrmech má svůj význam.

Exotické i bylinkové koření je pro zdravého člověka neškodné, ba naopak dokonce velmi prospěšné. Celá řada koření se zpočátku používala jako léčivé rostliny, což potvrzuje první herbář De Materia Medica, který byl sepsán  ve starověkém Řecku významným lékařem Dioskoridem. Vysoké dávky exotického koření v tropických pásmech mají svůj význam. Horké podnebí zbavuje člověka chuti k jídlu. Ostré pokrmy navozují chuť k jídlu a tím se lépe tráví. V našich podmínkách bychom exotickým kořením měli začít kořenit obezřetně, abychom zjistili, jestli nejsme na některou látku alergičtí. Platí to dvojnásob pro malé děti.

koreni

V pokračování našeho seriálu Vám příště představíme určité druhy koření, zajisté se dozvíte mnoho nových věcí. Těšte se!

koreni

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *