Křupavý pečený bůček

Ingredience:

– Vepřový bok (můžeme použít s kostí i bez, gramáž dle potřeby porcí), ,

– 2 velké cibule,

– 4 stroužky česneku,

– sůl.

Postup přípravy:

– Omytý a připravený bůček umístíme na 3-5 minut do mrazáku, kůží na chladící plochu, poté kůži nakrájíme na co nejmenší mřížky, prořezáváme pouze kůži, svalovinu a tuk řezat nemusíme, čím jemnější kostičky vytvoříte, tím křupavějšího efektu dosáhnete,

– cibuli i česnek si nakrájíme na hrubší kostičky a vše připravíme na dno pekáčku,

– nakrájený kousek bůčku poctivě prosolíme a zvláště do nakrájené kůže sůl vmasírujeme,

– maso umístíme do pekáče, který naplníme do 2/3 vodou, doporučujeme prvních 20 minut podusit přiklopené horním dílem pekáče na sporáku,

– maso vložíme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme dokud kůrčička bůčku není zlatavá a křupavá,

– maso přibližně co 15-20 poléváme vznikající šťávou, v případě, že se nám veškerá voda vypeče, podlijeme převařenou teplou vodou, ať zabráníme připálení cibule,

– bůček můžeme servírovat za tepla se zelím a oblíbeným knedlíkem, či za studena s chlebem a hořčicí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *