Majoránka zahradní (Origanum majorana)

Majoránka je jednoletá bylina z čeledi hluchavkovitých. Její stonek je je přímý a oválné listy jsou rozprostřené po celé jeho délce. Květenství majoránky tvoří bílé stopkaté květy, které vyrůstají u stonků listů. Plody květů jsou tvrdé a dozrávají pouze v teplejších oblastech. Majoránka začala být pěstovaná na zahrádkách ve Středomoří, také ji pěstovali již staří Egypťané, Řekové a Římané. V období křižáckých výprav byla majoránka rozšířena po celé Evropě.

Využití majoránky:

Majoránka se využívá jako koření k dochucování masitých jídel, polévek, omáček či salátech. V české kuchyni je nezbytnou přísadou při zabijačce, hojně ji taky najdete v zeleninových polévkách, variantách bramboráků a karbanátcích. Její chuť taky dobře vyniká v jídlech obsahující luštěniny, zvěřinu či vnitřnosti. Majoránku používáme jak v čerstvém tak i sušeném stavu. Výhoda majoránky oproti například bazalce je ta, že sušením neztrácí svou chuť a a aroma. Výrazná chuť majoránky se dobře kombinuje s česnekem či tymiánem.

Léčivé účinky:

Majoránka podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím i celkově trávení jídla a chuť k jídlu. Zabraňuje nadýmání a pomáhá při ženských onemocnění, posiluje dělohu. Majoránka také působí blahodárně na nervový systém a uvolňuje křeče. Připravený čaj z majoránky ochucený medem pomáhá proti nachlazení a proti bolestem hlavy.

majoranka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *