Mramorová bábovka

Počet přečtení: 16852 x.

Mramorová bábovka je jednoduchý a na přípravu poměrně bezpracný recept. Já osobně si bábovku pamatuji od babičky. Z tašky vytahovala do alobalu zabalenou upečenou mramorovou bábovku a já jsem byl štěstím bez sebe. Rychle uvařit čaj či kávu a začít ji krájet. 🙂

Ingredience:

  • 5 vajíček
  • 360 g hrubé mouky
  • 230 g moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 130 g másla
  • kakao

Postup přípravy:

– V míse si utřeme do hladké pěny máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky, poté přidáme vlažné mléko a polovinu mouky a opět těsto promícháme, do druhé poloviny mouky zamícháme prášek do pečiva a společně s vyšlehaným tuhým sněhem z bílků lehce promícháváme do hladkého utřeného těsta,

– těsto si rozdělíme na dva přibližně stejné díly a jednu část obarvíme kakaem,

– bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a začneme vrstvit naše těsto, dáme vrstvu bílého, celé obarvené těsto a nahoru dodáme druhou vrstvu bílého těsta,

– bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na cca 200°C po dobu 45-60 minut od závislosti výšky naší formy, bábovku hlídáme a dle suché špejle poznáme, že je bábovka již hotová,

– upečenou bábovku necháme 5 minut odstát a poté ji vyklopíme na talíř, necháme vychladnout, pocukrujeme, krájíme a servírujeme s čajem či kávou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *