Pečené kuře

Ingredience: pro 4 osoby

  • 1 celé kuře
  • sůl
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • kmín
  • olej

Postup přípravy:

– omyté a očištěné kuře utřeme do sucha papírovou utěrkou, z vnější i vnitřní strany poctivě vetřeme sůl a kmín, nachystáme si pekáček,

– kuře pečeme v pekáči či zapékací míse na mřížce, v případě, že nemáte kovou mřížku, můžete si ji vytvořit ze špejlí, kuře se nesmí dotýkat žádnou stranou plochy pekáčku,

– takto připravené kuře dáme péct na do předehřáté trouby na 180°C po dobu cca 30-40 minut,

– poté pečeme kuře na plný výkon trouby, teplota má být v rozmezí 220-250°C, kuře takto pečeme dalších 30 minut a pravidelně ho co 10 minut polijeme výpekem s vodou,

– po půl hodině vyndáme kuře ven a důkladně jej pomažeme olejem smíchaným s paprikou, kdo nemá rád pikantní věci, nebude dávat pálivou papriku, kuře se nám musí všude krásně červenat,

– takto připravené kuře dopečeme po dobu 15-20 minut do krásné křupavé kůže,

– kuře před samotným porcováním necháme 5-7 minut odstát, servírovat ho doporučujeme s jemnou bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *