Pomalu pečená vepřová plec

Počet přečtení: 2446 x.

Ingredience:

  • 1,5 kg -2 kg vepřové plece s kůží
  • sůl
  • 1 citron
  • 2 lžičky sušené šalvěje, může být i větvička čerstvé šalvěje
  • 4 velké cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíce papriky
  • olej

Postup přípravy:

– Oloupanou cibuli nakrájíme na hrubší kolečka nebo měsíčky, česnek rozmačkáme nebo utřeme nožem a přidáme do připravené mísy šťávu z citronu, šalvěj a papriku, kůži na mase poctivě nakrojíme pravidelnou mřížkou a pořádně do našeho kousku masa vmasírujeme sůl a poté připravenou směs koření, lehce zakápneme olejem, který taky rozetřeme po celém povrchu masa takto připravené maso s cibulí zabalíme do potravinové fólie a nejlépe do druhého dne necháme marinovat a odležet v ledničce,

– druhý den si rozehřejeme troubu na cca 150°C a pro pečení masa volíme pekáč či zapékací mísu s víkem, případně se dá víko nahradit alobalem, maso s cibulí vložíme do pekáčku, podlijeme jej tak 300-400 ml vody, dle velikosti pekáče a pomalu pečeme po dobu cca 4 hodin, v průběhu pečení kontrolujeme stav vody, ať se nám maso nepřipálí,

– po 4 hodinách odklopíme pekáček, maso polijeme vlastní šťávou a zvedneme teplotu na maximum, pravidelně maso podléváme a pečeme, dokud se nám na něm neudělá krásná křupavá krusta,

– po vyndání masa z trouby ještě 15-20 minut počkáme, než začneme maso porcovat, maso můžeme krájet na tenké plátky či po americkém stylu jej trhat vidličkou,

– doporučujeme servírovat s bramborovým knedlíkem či bramborem a oblíbenou variantou zelí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *