Ryby na talíři aneb proč jíst ryby

Počet přečtení: 418 x.

Často slýcháme jezte ryby jsou zdravé. Ale to je asi tak všechno. Proč vlastně je rybí maso zdravé? A které ryby jsou lepší sladkovodní nebo mořské? Ano, tak jako u všech druhů potravin, ne všechno je zdravé. Tak je to i s rybami. Některé ryby obsahují méně tuku a proto jsou zdravé. Jiné ryby mají více tuku a proto jsou taky zdravé. Každý si musí vybrat podle toho co pro své zdraví potřebuje. Pojďme se na to podívat podrobněji na Ryby na talíři aneb proč jíst ryby.

ryby na taliri (4)

 

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou ve větší míře obsaženy v mase mořských ryb.

Z tohoto důvodu budeme konzumovat mořské ryby pokud chceme chránit naše srdíčko a cévy. Pozitivní vliv má konzumace mořských ryb i při léčbě zánětů šlach a svalů, či při bolestech kloubů. Ideálními rybami jsou sardinky, losos, makrela, sleď a tuňák.

Ryby na talíři aneb proč jíst ryby

Mořské ryby se doporučují i při dietách. Máte-li v úmyslu shodit nějaké to kilo, pomůžou nám Omega-3 nenasycené mastné kyseliny odbourávat podkožní tuk. Mořské ryby jsou zároveň i zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B, hořčíku a selenu. Lehce stravitelné je maso ryb sladkovodních, které je méně tučné. I když i tady jsou vyjímky. Obecně můžeme říci, že sladkovodní ryby bez šupin jsou tučnější. Patří sem např. úhoř, mník, sumec, kapr lysý.

Co do jemnosti chuti masa ryb i tady platí, že jemnější maso mají ryby menšího vzrůstu a mladší. Víceleté a velké ryby mají maso hutnější a tím je obtížněji stravitelné. U velkých a starších mořských ryb je pravdě podobnost zvýšeného obsahu těžkých kovů a rtuti v mase.

A jak ryby upravovat?

Záleží na daném druhu ryby a naší chuti. Kromě tradiční úpravy smažením a to nejen u nás, můžeme ryby připravovat na páře, vařit, péct, grilovat, udit. Každá ryba má jinou chuť a s obměnami tepelné úpravy můžeme pokaždé docílit nového gastronomického zážitku. Pokud se říká kuře 100x jinak, můžeme říct, že ryba na talíři může chutnat 1000x jinak.

Postupně Vás budeme seznamovat s u nás v obchodech dostupnými druhy ryb a přidáme pokaždé nějaký ten typ na skvělý oběd nebo večeři.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *