Silný hovězí vývar

Ingredience:

– 600 g i více hovězího žebra,

– 2-3 ks morkové kosti,

– 2 střední cibule,

– 4 bobkové listy,

– 6 hřebíčků,

– kořenová zelenina (ve stejném poměru celer, petržel a mrkev)

– zelená petrželka,

– sůl,

– 6 kuliček pepře,

– 6 kuliček nového koření.

Postup přípravy:

– Do studené vody vložíme omyté a naporcované hovězí žebro s morkovou kostí a kořením, pomalu přivádíme k varu,

– cibulku se slupkou rozkrojíme na půl a lehce ji nad plynovým sporákem necháme v rozkrojené čísti zčernat, tímto krokem získáme lahodnější chuť vývaru,

– ve chvíli, kdy nám začne voda bublat, zeslabíme sporák a přidáme očištěnou kořenovou zeleninu s opečenou cibulkou, vývar pomalu vaříme (táhneme) 2-3 hodiny,

– v případě, že se nám na polévce vytvoří pěna (sražená bílkovina z masa) tak ji po vrchu lžící sesbíráme, dosáhneme takto čistějšího vývaru,

– v situaci, že bude zapotřebí dolít vodu do hrnce, nikdy nepřiléváme studenou vodu, vývar by se nám zakalil, převařte v rychlovarné konvici potřebné množství vody a vařící ji tam vlíváme,

– hotový silný vývar přecedíme přes jemné sítko a zbavíme ho veškerých „nečistot“,

– nakrájené hovězí maso se zeleninou připravíme do talířků a zaléváme horkým vývarem, nahoru můžeme přidat jemně nasekanou petrželku pro doplnění barev a chuti,

– přejeme Vám dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *