Zázvor lékařský

Zázvor je často využívané koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, Zázvoru lékařského. Původ zázvoru a jeho první využití v lékařství či kuchyni není do dnešní doby znám. Historické zdroje uvádějí dvě rozlišné země původu. Nejdříve byl pěstován v jižní části Číny a postupně migroval a pronikal do Indie, či naopak? 🙂 V těchto zemích je zázvor využíván již více než tři tisíciletí. Z této východní oblasti se díky fénickým mořeplavcům dostal do dalších východních zemí a do okolí Středozemního moře. Historie uvádí, že byl zázvor znám a využíván i v Egyptě, Římě a starověkém Řecku. Zázvor má žlutou, okrovou až černou barvu. Vůně je výrazně cítit po pryskyřici, jeho chuť je velmi výrazná se slabými tóny citrusového ovoce a je sladce pikantní. Dávejme si pozor, když to přeženeme je jeho chuť velmi ostrá a pálivá. Zázvor lékařský je trvalá rostlina, květenství je růžové či až nažloutlé barvy. Koření se získává z oddenku rostliny, nikoliv z kořene, jak bývá často a mylně uváděno.

Využití zázvoru: 

Díky jeho chuti a rozmanitému způsobu využití se zázvor rychle stal trendem v kuchyni. Takže věta, že zázvor je využíván jen v indické a čínské kuchyni není pravda. Zázvor se používá od sladkých až po slané pokrmy. Přidává se do pečiva, k dochucení masitých jídel, salátů, piv, limonád a čajů. Zázvor se využívá čerstvý, sušený a nakládaný. U nás se zázvor používá nejčastěji v perníku a vánočních zázvorových sladkostech. Jeho chuť a vlastnosti odhlehčí těžké chuti vepřového či kachního masa.

zázvor3

Léčebné účinky: 

V léčitelství a zdravotnictví se zázvor používá pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky při žaludečních a střevních nevolnostech. Také se s ním léčí rýma, chřipka, snižuje cholesterol, podporujě krevní oběh a pomáhá při redukci váhy. Zázvor se využívá i při těhotenských a cestovních nevolnostech. Velké a časté konzumování zázvoru má ovšem i mnoho vedlejších účinků, někdy způsobuje pálení žáhy či silné bušení srdce. Ve velkém množství není vhodný pro malé děti.

zázvor2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *