Žebra s BBQ omáčkou

Ingredience:

– žebírka z vepřového boku,

– chléb sloužící jako příloha,

– zeleninová příloha dle vlastní chuti.

Marináda: 

– 100 ml červeného vinného octa,

– 2 lžičky barevného pepře,

– 1 lžička soli,

– 1 lžíce krupicového cukru,

– 1 chilli paprička.

BBQ omáčka:

– 50 ml vinného octa,

– 5 lžic medu,

– 2 lžičky worcestrové omáčky,

– 1 lžíce hnědého rumu,

– 2 lžičky uzené papriky,

– 1 lžička chilli,

– 2 lžičky mletého pepře,

– 4 stroužky česneku,

– 3 kuličky nového koření (budeme používat drcené),

– 1 lžička uzené či kouřové soli,

– 500 ml rajského protlaku.

Postup přípravy:

– Připravené ingredience na marinádu vložíme do hrnce i s omytými žebírky,

– zalijeme vodou po horní okraj žebírek a celou naši směs přivedeme k varu, poté na mírném plamenu vaříme do změknutí masa na žebrech, cca 30-40 minut,

– v rendlíku smícháme všechny přísady na BBQ omáčku mimo rajského protlaku, na středním plamenu přivedeme k varu a vaříme 2-3 minuty za stálého míchání,

– plamen pod směsí zeslabíme a vmícháme rajčatový protlak a na mírném plameni vaříme cca 20-25 minut,

– v případě, že je BBQ omáčka málo slaná či sladká dochutíme dle vlastní chuti,

– vychladlé žebírka potíráme ještě teplou BBQ omáčkou a grilujeme je na dřevěném uhlí nebo v doma na grilu z obou stran,

– omáčka nám začne na žebírkách karamelizovat, dávejte pozor na to, ať se Vám nespálí,

– žebírka servírujeme s čerstvým chlebem či zeleninovým salátem.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *